Varicela – zoster
Posted in Varicela- Infecție acută determinată de virusul varicelozosterian (VZV). Este un herpes virus AND care determina p o primoinfecție (varicela), dupa care rămâne cantonat in ganglionii nervilor senzoriali în stare latentă determinând ulterior episodul de recurență (Zona Zoster)
- VZV pătrunde în organism prin tractul respirator și conjunctivă, se replică la locul de intrare în nasofaringe și în stațiile ganglionare regionale. O viremie primară apare la 4 – 6 zile după infecție și disemniează virusul în alte organe: ficat, splină, ganglion senzoriali.În viscere are loc a doua replicare, urmată de o viremie secundară cu infecție virală cutanată. Virusul poate fi cultivat din monocitele unei persoane infectate cu cinci zile dinaintea apariției exantemului.
- perioada de incubație este de cca 14 – 16 zile după expunere (10 – 21 zile) și se poate prelungi la pacienții imunocompromiși și la cei care au primit tratament postexpunere cu anticorpi antivaricelă.
Infecția primară (Varicelă)
- debuteaza cu simptomatologie de IACRS (prodrom de 1 – 2 zile), urmata de subfebra sau febra si o eruptie (exantem, rash) extrem de pruriginos. La copii, deseori rashul este primul semn al bolii.
- rashul este generalizat, progreseaza rapid de la macule la papule apoi la leziuni veziculare (1 – 4 mm) urmate apoi de cruste. Localizarea rashului de obicei pe cap, apoi pe trunchi (aici este cea mai mare concentratie de macule-vezicule, cu distributie centripeta), in cele din urma pe extremitati. Pot aparea si leziuni mucoase (orofaringe, tract respirator, vagin, conjunctiva, cornee).
- Veziculele sunt superficiale, contin lichid clar pe o baza eritematoasa. Ulterior, lichidul deiine purulent, dupa care apare crusta.
- Eruptia apare in valuri succesive, astfel incat se observa pe corp leziuni in stadii diferite de evolutie (uzual la copilul sanatos, 200 – 500 leziuni in 2 – 4 valuri succesive).
- uzual evolutie usoara, cu exceptia adultilor, a caror evolutie este mai dificila si grevata de complicatii. La adult pot lipsi semnele digestive si respiratorii). Copiii cu HIV care fac varicela prezinta forme severe, prelungite de varicela. Imunitatea dobandita postexpunere este durabilă
Infectia recurenta (Herpes ZOSTER)
- Apare la reactivarea VZV determinand boala recurentă.Factorii de risc pentru reeactivare sunt; varsta, imunodepresia (unde poate determina disemnari) , expunerea intrauterina si eruptia la varste mici sub 18 saptamani)
- Eruptia apare unilateral, pe traseul unui nerv sensorial, cel mai adesea pe trunchi sau pe teritoriul nervului trigemen. 2 – 4 zile de durere sau anestezie zonala pot precede eruptia, mimand alte patologii
Complicatii:
- de obicei are evolutie usoara si este autolimita, dar pot surveni complicatii precum impetiginizarea leziunilor cutanate, pneumonia, meningita, encefalita (1,8 / 10 000 cazuri), ataxia cerebeloasa. Sdr Reye apare foarte rar, mai ales la copiii care iau aspirina in timpul bolii. Mai pot aparea mielita transversa, sdr Guillain-Barre, trombopenia, forme hemoragice, purpura fulminans, , glomerulonofrita, miocardita, artrita, orhita, uveita, irita si hepatita.
- Varicela aparuta perinatal (intre a cincea zi inainte de nastere si a doua dupa nastere) da o rata de fatalitate inalta la nou-nascut.
- ZZ se complica prin nevralgie postherpetica in zona afectata, persistand peste un an. Nu exista un beneficiu vizibil al vreunei terapii in acest sens. Sechele severe apar cand sunt afectati nervii ocular
Pentru infectia congenitala, diagnosticul de laborator si epidemiologia bolii, va recomandam resurse suplimentare
Vaccinul varicelos – Schema de vaccinare
- vaccinarea de rutina la 12 – 15 luni (se administreaza subcutanat, concomitant cu alt vacci recomandat lavarsta respectiva)
- rapelul la varsta de 4 – 6 ani
- intervalul minim intre doze la copii mai mici de 13 ani este de 3 luni
- intervalul minim pentru persoane peste 13 ani este de 4 saptamani
- ACIP recomanda vaccinarea personalulu sanitar
Varicela in cifre:
- anterior descoperirii vaccinului se internau cca 11 000 cazuri anual (rata de spitalizare 4 ori mai mare la adulți)
- decese 1 / 60 000 antevaccinare
- dupa vaccinare, numărul de spitalizări a scăzut cu peste 90%
VIRUSUL VARICELO-ZOSTERIAN (VZV)
- cea mai frecventă localizare
- febră, disfagie, adenopatii locale
- false membrane aderente care se extind rapid- risc de obstrucţie şi insuficienţă respiratorie
- edem submandibular cu aspect caracteristic de „gât proconsular”
- evoluţie spre comă şi deces în 6-10 zile, în lipsa tratamentului
Vaccin disponibil:
- licențiat în SUA în 1995 pentru varicelă și în 2006 pentru ZZ
- exista:
- vaccin pentru varicela – copii peste 12 luni
- vaccin pentru ZZ (Zostavax) – persoane peste 60 ani
- vaccin combinat (MMRV) – copii peste 12 luni, pana la 12 ani
RESURSE
- Punctul de vedere OMS (in engleza) – position papers
- CDC si ECDC