Alerta in Ucraina! Au fost confirmate doua cazuri de poliovirus tip 1

Ucraina se confrunta cu o boala pe care Europa a eradicat-o in urma cu cateva decenii. In data de 28 august, Biroul Regional al Organzatiei Mondiale pentru Europa a fost instiintat de aparitia a doua cazuri de polio-virus tip 1 (cVDPV1).

Cele doua cazuri au similiaritati genetice, care indica faptul ca transmiterea acestui virus polio este unul de tip activ.

Organizatia Mondiala a Sanatatii impreuna cu UNICEF sprijina Ministerul Sanatatii din Ucraina in gestionarea acestei situatii.

Tulpina a fost izolat de la doi copii din sud-estul Ucrainei.

Unul dintre copii este in varsta de 4 ani, iar celalalt avea 10 luni la momentul de debut a paraliziei. Niciunul dintre ei nu a fost vaccinat impotriva poliomielitei.

“Circulatia acestui virusului poliomielitic de tipul cVDPV se datoreaza procentului scazut de imunizare prin vaccinare inregistrat in Ucraina incepand din anul 2008. Pe parcurul anului trecut, doar 49 % dintre copii au fost vaccinati anti-poliomielitic. In prezent, rata de vaccinare impotriva acestei boli in randul copiilor de sub 1 an, este de doar 14, 1% din cauza lipsei de vaccin”, se arata intr-o informare oficiala de la pagina Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO).

Organizatia Mondiala a Sanatatii face o recomandare catre toate tarile de a pastra o rata ridicata de imunizare a polulatiei.

De asemenea, mai recomnada ca toti cei care calatoresc in zonele afectate de acest poliovirus sa fie vaccinati.