Recomandarile Grupului de Vaccinologie

 Vaccinurile sunt adevărate scuturi de apărare, ce protejează oamenii de orice vârstă, de la copii la vârstnici, împotriva unor boli care le amenință viețile, crescând speranța de viață mai mult decât orice altă intervenție. Aceasta este premisa “Săptămânii Internaţionale a Vaccinării”, organizată de Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF), în parteneriat cu “Oameni și Companii”, în perioada 24-30 aprilie.

Specialiştii români au preluat inițiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care marchează, la fiecare sfârşit de aprilie, această campanie, ce le oferă oportunitatea tuturor partenerilor implicați să accentueze mesajul: “Prevenim, Protejăm, Vaccinăm!”.

“Mesajul medicilor de familie către pacienții lor este foarte important, recomandând cu fermitate prevenirea bolilor prin vaccinare”, explică vicepreședintele SNMF, dr. Sandra Alexiu, unul dintre coordonatorii campaniei de conștientizare a importanței vaccinării.

Avertismentele transmise populației de medicii români sunt chiar grave, având în vedere statisticile alarmante: peste 1,4 milioane de copii mor anual din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare. Printre acestea se numără rujeola, rubeola, difteria, tusea convulsivă, febra galbenă, poliomielita, hepatita B, pneumonia, meningita, diareea. Potrivit reprezentanților SNMF, copiii vaccinaţi sunt protejaţi de aceste boli grave, ce le pot fi fatale.

Tetanosul, gripa, meningita, cancerul de col uterin, cancerul hepatic sunt alte exemple de boli ce duc, în lipsa vaccinării, la 2-3 milioane de decese anual, potrivit datelor statistice. Aceasta în condițiile în care vaccinarea este una dintre cele mai ieftine şi de succes intervenţii pentru sănătate, ale cărei beneficii se extind de la sugar şi adolescent, până la adult şi vârstnic.

În România, medicului de familie îi revine sarcina vaccinării și a raportării ulterioare către Ministerul Sănătăţii, pentru a asigura o imagine corectă şi completă a acestui fenomen, a cărui importanță poate fi minimalizată, în lipsa unei informări corecte.