Bolile Meningococice
Posted in Bolile MeningocociceDefinitie
- Boli generate de infectarea cu bacteria Neisseria meningitidis.
Generalitati
- Patologie determinată de peste peste 13 de serotipuri cunoscute de Neisseria meningitidis, diferenţiate prin capsulele polizaharidice. Cele mai frecvente serotipuri ce pot determina boală meningococică invazivă sunt: A, B, C, W135 și Y.
- Serotipul A este o cauză majoră de boală în Africa sub-Sahariană, pe când în Europa predomină serotipul B.
- Meningococii sunt transmiși pe cale aerogenă prin picături Pflugge sau secreții nazo-faringiene de la persoanele purtătoare. Bacteriile se atașează de celulele mucoasei naso-faringiene unde se multiplică. La mai puțin de 1% din persoanele purtătoare acestea penetrează celulele epiteliale și intră în fluxul sanguin. La aproximativ 50% din persoanele cu bacteriemie meningococul traversează bariera hemato-encefalică în lichidul cefalorahidian unde provoacă meningită bacteriană.
- Perioada de incubație este în medie 3-4 zile, cu un interval de 2-10 zile.
Clinic
- Meningita este cea mai frecventă formă a bolii meningococice invazive. Semnele infecției meningeale sunt similare cu cele din alte forme de meningită bacteriană purulentă: debut brusc cu febră, cefalee, redoarea cefei, fotofobie, greață, varsături și stare mentală alterată. Meningococii pot fi izolați în sange în aproximativ 75% din cazurile de meningită.
- Septicemia cu meningococ reprezintă 5 până la 20% din infecțiile meningococice invazive. caracterizează prin: debut brusc cu febră, erupție purpurică, hipotensiune arterială, șoc, hemoragie suprarenală acută putând ajunge până la insuficiență organică multiplă.
- Forme mai puțin frecvente ale bolii meningococice sunt pneumonia 5-15% din cazuri, artrita 2%, otita medie 1%, epiglotita mai puțin de 1%.
Explorări de laborator
- Evidențierea meningococului se face în sânge sau în LCR
- Cultură bacteriană în medii îmbogățite Muller-Hintonsau de tip HYL selectiv
- Detectarea antigenului în LCR
- Metode serologice imunoenzimatice
Complicații și sechele
- Sechele psihice: cefalee, insomnii, depresii, retardare mintală, paralizii
- Surditate, stabism, prin afectarea nervilor cranieni
- Amputarea unui membru
Tratament
- Tratament antibiotic empiric cu antibiotice cu spectru larg ( a treia generație de cefalosporine, vancomicină) dupa prelevarea de materiale biologice în vederea stabilirii diagnosticului etiologic
- După confirmarea diagnosticului de N. Meningitidis se administrează Pencilină
- Tratament specific complicațiilor.
- Administrare profilactică cu Ciprofloxacină, Levofloxacină, Rifampicină sau Ceftriaxonă la contacții cu cei cu boală manifestă
Profilaxie
- Imunizare activă cu vaccin antimeningococic mono sau polivalent ( A,C,Y,W135)
- Antigenul capsular al meningococilor B nu este imunogen ca urmare nu se poate obține un vaccin pentru acest serotip.
Rata Mortalitatii
Rata mortalității specifice pe grupe de vârstă prin boală meningococică Grupa de vârstă |
Rata mortalității specifice (%ooo loc.) |
sub 1 an |
1.503 |
1-4 ani |
0.348 |
5-9 ani |
0.190 |
20-24 ani |
0.061 |
peste 65 ani |
0.063 |
- Rata mortalității prin boală meningococică în România a fost de 0,052%ooo loc.
- Rata de fatalitate prin boală meningococică în România a fost de 14,5%.
Cifre:
-
5-10% din populație sunt purtători sănătoși.
-
10-15% din cei ce supraviețuiesc bolii meningococice invazive rămân cu sechele permanente
Vaccin disponibil:
- Vaccin polizaharid meningococic tetravalent (Menomune, Sanofi Pasteur) a fost autorizat în 1981. Se administrează o singură doză la persoane cu vârsta ≥ 2 ani. Fiecare doză a constat din 50 mg din fiecare din cele patru polizaharide capsulare purificate de la serogrupurile A, C, W și Y. Informații suplimentare sunt prevăzute în prospect (disponibil la Indicații vaccin tetravalent).
- Menactra (Sanofi Pasteur) a fost autorizat în 2005. Vaccinul conține serotipurile A, C, Y și W–135 cu antigene polizaharide capsulare conjugat cu un antigen proteic (anatoxina difterică). Se administrează la persoane de la 9 luni până la 55 de ani. Este administrat pe cale intramusculară.
- Menveo (Novartis) a fost autorizat în SUA în 2010. In cazul Menveo conjugarea polizaharidului meningococic se face cu CRM197 -MENA în cazul serotipului A și cu CRM197 în cazul serotipurilor C, Y și W135. Se administrează pe cale intramusculară. Menveo este aprobat pentru utilizare la persoanele de la 2 luni până la 55 de ani
RESURSE