Fisa pentru personalul din domeniul sanatatii: protejati-va de gripa, atat dumneavoastra, cat si pacientii

Daca lucrati in domeniul sanatatii, exista un risc mai mare decat in cazul populatiei generale de a lua gripa.

O analiza sistematica a comparat incidenta gripei la adultii sanatosi si la personalul din domeniul sanatatii. Printre cei din urma, incidenta a fost semnificativ mai mare. O alta analiza a aratat ca, in timpul focarelor din unitatile sanitare, 10-59% din personalul medical care ingrijesc pacientii cu gripa au fost infectati cu virusul. Cei care lucreaza in departamentele de urgenta si in sectiile clinice sunt expusi riscului iar, dintre toti cei care lucreaza in domeniul sanitar, asistentele medicale sunt cele mai expuse virusului.

Daca ai gripa, o poti transmite mai departe pacientilor.

Studiile arata ca personalul medical poate transmite gripa catre pacienti, care pot fi deosebit de vulnerabili la complicatii. De fapt, acest lucru a fost citat ca o sursa principala de infectie pentru pacienti in stabilirea planului de ingrijire. Gripa este indezirabila la bebelusi, la persoanele in varsta si cei cu imunosupresoare si alte afectiuni cronice. Unii pacienti pot dezvolta complicatii care le pot pune viata in pericol si chiar au existat cazuri documentate de decese datorate gripei in unitatile de terapie intensiva neonatala si in sectiile de oncologie pediatrica, in urma transmiterii de catre cei din personal.

Pentru ca personalul medical e format din oameni dedicati, acestia vin la serviciu, de multe ori, atunci cand sunt bolnavi, sporind riscul de transmitere

Un studiu realizat in California, Statele Unite ale Americii, a aratat ca 1 din 3 lucratori in domeniul sanatatii a dezvoltat gripa in timpul sezonului si ca 3 din 4 au avut grija de pacienti, pe durata acestei perioade. Un studiu realizat in Glasgow, Marea Britanie, a aratat ca jumatate din personalul sanitar care au avut gripa nu si-au dat seama ca au virusul. Vaccinarea va poate da o stare de spirit buna, atunci cand sunteti  foarte putin predispusi sa infectatii pacientii vulnerabili.

Cand personalul este in concediu medical, ingrijirea pacientilor poate avea de suferit.

Lipsa de personal poate avea un efect negativ asupra ingrijirii pacientului. Deficitul de asistente medicale in unitatile de terapie poate creste mortalitatea. Totusi, in ciuda acestui fapt, rata de vaccinare in randul personalului medical ramane destul de scazuta.

OMS recomanda ca tot personalul sanitar sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere in toamna.

Click aici pentru download Poster Gripa!

Sursa: Grupul de Consultanta Strategica al Expertilor in Imunizare al OMS (SAGE), Raportul Aprilie 2012